Red carpet; Lyhytelokuvasarja: Matka

Lyhytelokuvasarjan MATKA on kuratoinut elokuvaohjaaja-tuottaja Mina Laamo, joka tunnetaan elokuvista Surunkesyttäjät (elokuvateattereissa 2022) ja Matka minuksi (elokuvateattereissa 2015). Laamo on tehnyt myös mediataidetta, ja rakastaa matkalla olemisen tunnetta.

Matkustaminen on ulkoista liikkeessä olemista, mutta ennen kaikkea matka muuttaa ihmistä sisäisesti. Onko matkalla olemisen vastakohta pysähdys, taantumus ja henkinen jämähtäminen paikoilleen? Vai onko matkan vastakohta koti, – paikka, jonne tuntee kuuluvansa ja jossa on hyvä olla, mutta jota on vaikea löytää? Voiko paikallaan matkustaa?

Matka voi viedä kauas, tai se voi olla sisäinen matka pienessä hetkessä, jossa tapahtuu ymmärtäminen ja näkökulman muutos, – ainakin katsojalla. Joskus pieni matka tien yli voi paljastaa paljon inhimillisyydestä, – tai sen puutteesta, jota synnyttää erilaisuuden pelko ja pelko olla erilainen.

Vaikka kaikkia lyhytelokuvia yhdistää teemana matka, olen halunnut tuoda sarjaan erilaista elokuvantekemistä ja elokuvakerrontaa. Sarjassa on perinteisempää lyhytfiktioelokuvaa, mutta myös kokeellisempaa elokuvaa sekä dokumenttielokuvia.

Sarjassa on useampia uusien tekijöiden elokuvia, mikä ilahduttaa minua. Elokuvien päähenkilöt ovat enimmäkseen myös nuoria. Pysähtyneisyydestä kertoo enemmän elokuvien esittämät kuvat mentaalisesta aikuisuudesta ja keski-ikäisyydestä, jossa tärkeämpää on koettaa sulautua joukkoon, hinnalla millä hyvänsä.

Ole uhmakkaasti aina ihminen. Ole kädenojennus keskellä selänkääntäjiä. Älä kasva sopimaan mihinkään muottiin, sanoo lyhytelokuvasarjan viimeisessä elokuvassa isä elämänohjeita kotoa lähtevälle tyttärelleen. Ajatus sopii kaikkiin sarjan elokuviin, jotka tarjoilevat ihmisyyttä ravistelevia matkoja. Tervetuloa matkalle!

Matkustusharjoituksia (Elena Näsänen) 2022

Keuliminen (Katri Myllyniemi & Vilja Autiokyrö) 2018

Ihmissoihtu (Risto-Pekka Blom) 2022

Pysähdys (Pia Andell) 2016

Pysäkki (Elli Toivoniemi) 2019

Perintö (Tuuli Sirkeinen) 2021

Mun koti (Azar Saiyar) 2022

Kotimatka (Marika Harjusaari) 2019

Hei hei Tornio (Emilia Hernesniemi) 2021

 


Hinta: 12 € / 10 € (lahjaliput eivät sovellu tähän näytökseen)
Kesto: 97min
Ensi-ilta:

Esitysajat